Kitchen Design for a Food Nerd
Kitchen Island bench green stone

Location

Total Floor Area

Photographer

SECTOR

Nestled in a quite leafy suburb of Brisbane this townhouse transformation maximises use of a small space to create a beautiful green oasis that is a foodie’s dream. With only 45sqm for kitchen, dining, and living the design effectively packs a lot of functionality into a hard working kitchen that also doubles as a stylish, tranquil living and entertaining space.

The new space is soft, moody and reflects the owners passion for cooking and gardening. The design is centred around a stunning Brazilian Verde Gauguin natural granite island bench with the stone extending onto the splashback, bar and entertainment unit. A continuous wall of joinery along the length of the space connects the kitchen, drinks bar, entertainment unit and bookcase in one seamless transition integrating functional storage, equipment and display spaces. The ultra matt Topiary green Polytec laminate is paired with a dark contrasting Bottega oak laminate which matches the black Japan floor finish perfectly. Green feature walls with brass decorations provides softness and connects the stone finishes and outdoor green spaces. A cookbook library nook for over 400 cookbooks provides a relaxing space to read or listen to records.

The new kitchen includes some fun food-nerdy cooking features including a 3m long island bench, a dreamy spice drawer, double steam oven, double wok burner stove and smart storage solutions to ensure the cooking space is highly efficient and remains uncluttered. A large black granite composite sink and spray rinse tap fits large pots and pans perfectly and a clever sink organiser holds chopping boards, a knife block and kitchen cloths, soap and herbs. This also can be transformed into an icewell to chill drinks for a dinner party.  A small dining nook for 4 people with extra kitchen storage for appliances and cooking gadgets helps store everything in one place. A butler’s pantry with drinks fridge, filtered water tap, and integrated laundry and powder room extend the functionality of the space when entertaining.  The kitchen is connected to a large entertaining space outside surrounding by edible plants and trees.

BEFORE & AFTER
Before After
renders VS reality
Render Reality
Render Reality
More Projects